شما اینجا هستید

«بررسی جنبه­ های مختلف اثرات تغییر اقلیم بر منابع آب زیرزمینی»- دکتر جهانگیر عابدی کوپایی - فرهنگستان علوم-22 تا 23 اردیبهشت 1395

بررسی جنبه‌های مختلف اثرات تغییر اقلیم  بر منابع آب زیرزمینی

مصطفی گودرزی1،

جهانگیر عابدی کوپایی2،

منوچهر حیدرپور2

1. دانشجوی سابق دکتری گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
  2. استاد گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

منابع آب زیرزمینی براي زندگي و ادامه حيات بشر و محيط زيست ضروري مي‌باشد اما در دسترس بودن آن با کميت و کيفيت پايدار با عوامل مختلفي تهديد مي‌شود که در اين بين آب و هوا مهمترين نقش را دارا مي‌باشد. در این تحقیق با توجه به اهمیت منابع آب زیرزمینی در ایران و وقوع تغییر اقلیم،  اثرات احتمالی تغییر اقلیم بر منابع آب زیرزمینی از دو جنبه اصلی یعنی ورودی و برداشت از منابع آب زیرزمینی، مورد ارزیابی قرار گرفت. به منظور ارزیابی اثرات تغییر اقلیم بر ورودی آب زیرزمینی از یک روش هیبریدی و برای بررسی اثرات تغییر اقلیم بر برداشت از آبهای زیرزمینی از نرم‌افزار Cropwat برای تعیین نیاز آبیاری تحت دو سناریوی A2 و B1 در دشت نجف‌آباد استفاده گردید. بر اساس نتايج بدست آمده به طورکلي تغيرات کم بارش و دما در آينده اثرات قابل توجهي بر تغديه منابع آب زیرزمینی و نیاز آبیاری در منطقه خواهد داشت. همچنين با اعمال نتايج به دست آمده از اثرات تغییر اقلیم بر نیاز آبیاری و تغذیه به مدل آب زيرزميني ملاحظه گرديد که ميزان افت سطح ايستابي در سطح دشت از حدود 2/1 متر به بيش از 5/2 متر در سال افزايش مي‌يابد. لذا با توجه به وابستگي زياد اين دشت به منابع آب زیرزمینی و نيز با توجه به خشک شدن متناوب زاينده‌رود و در صورت نشست زمين احياي منابع آب زیرزمینی غيرممکن مي‌گردد، بنابراین ادامه بهره‌برداري از آبخوان با روند کنوني منجر به از بين رفتن دائمي و غير قابل برگشت آبخوان مي‌گردد.

کلمات کلیدی: تغییر اقلیم، منابع آب زیرزمینی، نیاز آبیاری، تغذیه، MODFLOW